A méhnyakrák korai, még rákmegelőző szakaszban lévő felismerése életmentő lehet. A rendszeres szűrővizsgálatok alkalmasak erre, és így akár a páciens teljes gyógyulását is lehetővé teszik. A rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokat mellett célszerű beadatni a méhnyakrák elleni védőoltást, ami kimondottan a HPV bizonyos válfajai ellen véd. Az oltás természetesen nem helyettesítheti a komplex és rendszeres szakorvosi ellenőrzés fontosságát!

 
 

Szűrővizsgálatok

A betegség megelőzésének legfontosabb alapköve a rendszeres nőgyógyászati, és citológiai vizsgálat. Ez a méhnyakrák megelőzésének leghatékonyabb módja, hisz így a szakemberek időben észreveszik az elváltozást, a 0. stádiumú méhnyakrák túlélési aránya pedig 100%.

A citológiai vizsgálat megbízhatóságának javítása

  • Ne a menstruáció idejére kérjen előjegyzést.
  • Ne végezzen hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában.
  • Ne éljen házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában.
  • Ne használjon tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 48 órában.

hpv védőoltás

A megfelelő vakcinákkal történő védőoltások jelentik a leghatásosabb megelőzést – persze nem mindegy az oltás beadásának időpontja. A védőoltásokból ma 2 és 4 komponensűek vannak forgalomban, melyek mindegyikét három részletben kell beadni. Az oltások nem csak 2-4, hanem bizonyos keresztreakciók útján, többféle vírustípus ellen is védettséget nyújtanak. A védőoltás beadásának optimális időpontja az aktív szexuális élet megkezdése előtti időszakra esik.

A HPV elleni oltás minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott, hiszen minden nemi életet élő nő ki van téve a HPV-vel történő fertőzés és újrafertőzés veszélyének. Nyilvánvaló azonban, hogy a fertőzés veszélye az életkor előrehaladtával nő. A korábban HPV-vel megfertőződött és a betegségből kigyógyult nőknél is van értelme az oltásnak, hiszen az ilyen vizsgálati eredmények a HPV-vel szembeni fokozott hajlamot jelezhetnek – továbbá fokozottan figyelniük kell a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételre. Fontos megemlíteni, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő védőoltások a méhnyakrák megelőzésére és nem a gyógyítására alkalmasak!

A szexuálisan aktív nők esetében a védőoltás beadatásának feltétele az egy éven belüli negatív citológiai lelet.

A védőoltásból 3 adag felvétele szükséges hat hónap alatt.

A védőoltás nem okoz méhnyakrákot, mert az oltóanyag nem tartalmazza a daganatot okozó vírusrészecskéket.

A méhnyakrák elleni védőoltás a HPV 16 és a HPV 18 rákkeltő törzsek ellen véd, ez a két törzs felelős a méhnyakrákok több, mint 70%-áért.

Bár az oltás széleskörű védelmet biztosít, fontos tudni, hogy minden egyes magas kockázatú törzs ellen nem véd, ill. nem nyújt 100%-os védettséget minden egyes oltott számára.

A méhnyakrák kezelése az egyes fázisokban

A gyógyulás esélyeit alapjában az határozza meg, hogy a betegség felfedezése melyik stádiumban történik. Ha az elváltozás még a hámon belül van, a teljes gyógyulás egyszerű műtéti beavatkozással elérhető, az érintett szövetrész kimetszésével. Ha már tovább terjedt, csak bonyolultabb műtéti eljárásokkal, sugárkezeléssel és sejtoszlást gátló szerekkel kombinálva hozhatnak esetleges eredményt. Bizonyos súlyossági fokozatokon túl a gyógyulás már reménytelen, a beteg élettartamát a nagyon súlyos és kiterjedt műtéti beavatkozások, az intenzív sugárkezelés és a sejtoszlást gátló gyógyszerek kiterjedt alkalmazása is csak meghosszabbítani tudja.