A HPV

A méhnyakrákos megbetegedések több mint 99 százalékát a humán papillomavírus (HPV) okozza. A vírusnak több mint 150 variánsa van, melyek nagy része nem rákkeltő, csaknem egyharmaduk nemi úton terjed.

A rákot okozó variánsai közül a HPV 16-os és 18-as változatok együtt a méhnyakrákok több mint 71 százalékát okozzák, a 45-ös és 31-es változatok a betegségek további 10 százalékáért felelősek.

A HPV a sejtekben olyan elváltozásokat indíthat el, melyek rákos burjánzáshoz vezethetnek. A fertőzést a szervezet legtöbbször legyőzi, azonban vannak esetek, mikor tartósan megmarad a vírus. Kóros elváltozást az azonos típusú vírussal való hosszú időn át tartó fertőzés okozhat.

A HPV "szemölcsöket" okoz a bőrön és a nyálkahártyákon. Becslések szerint a harmadik leggyakoribb nemi betegség a Human papilloma vírus okozta szemölcsös elváltozás a nemi szerveken.

 

A HPV terjedésének módjai

Nemi úton történő terjedés

A HPV fertőzés terjedhet a nemi szervek bőrfelületének érintkezésekor. Szexuális érintkezésnél a HPV nem a testnedvek cseréjével fertőz, hanem bőrkontaktus útján, ezért az óvszer sem biztosít 100 százalékos védelmet.

Extra-genitális terjedés- börfelületek érintkezése

A HPV terjedhet a nagyajkak, herezacskó vagy ánusz fertőzött bőrfelületével való érintkezés kapcsán. Ennek megfelelően a behatolás nélküli nemi aktus kapcsán is terjedhet a HPV fertőzés. Az óvszer nem nyújt teljes körű védelmet a HPV fertőzés ellen, mivel a bőrfelületek érintkezése kapcsán a vírusfertőzés továbbítható. A HPV 16 az ujjak és a nemi szervek közvetlen érintkezése kapcsán is terjedhet.

Vertikális
terjedés

A HPV ritkán terjedhet anyáról a gyermekére - szülés közben, fertőzött magzatvíz lenyelése által.

a betegség lefolyása - stádiumai

  • "0" stádium: Daganatos sejtek csak a hámban találhatók (CIN).

  • I. stádium: A daganatos sejtek áttörik a hám határait.

  • I/a stádium: Átmérője nem nagyobb 2 mm-nél ("mikrokarcinoma").

  • I/b stádium: Átmérője meghaladja a 2 mm-t, de nem lépi át a méhnyak szöveti határait.

  • II. stádium: A daganat átlépi a méhnyak szöveti határait, de nem éri el a kismedence falát.

  • II/a stádium: terjed a méhet körülvevő kötőszövetekre (parametrium).

  • II/b stádium: Ráterjed a hüvelyre.

  • III. stádium: A daganat eléri a kismedence falát.

  • IV. stádium: A daganat betör a hólyagba vagy a végbélbe, vagy távoli áttétei vannak.

 

Férfiak és a HPV

A HPV-vírussal a férfiak ugyanúgy megfertőződhetnek, mint a nők, de esetükben ez általában nem okoz látható tüneteket és nem alakít ki betegséget. A nőknél a vírus jóval könnyebben hatol be a méhnyak felszínét borító hámszövet legalsó sejtrétegébe, ami a hosszú távú életben maradásához és szaporodásához szükséges.

EGY VÍRUSHORDOZÓ FÉRFI ÚJRA MEGFERTŐZHETI A BETEGSÉGBŐL KIGYÓGYULT PARTNERÉT!

Ezt elkerülendő, azok a férfiak, akik partnerénél HPV-fertőzést diagnosztizáltak, mihamarabb vesse alá magát egy vizsgálatnak aminek keretein belül kiszűrik, hogy ő maga fertőzött-e a vírussal. Ezeket a vizsgálatokat elvégzik például a Semmelweis Egyetem 2. sz. Patológiai Intézetében és az Országos Onkológiai Intézetben.

Amennyiben a vizsgálat HPV-fertőzést igazol, a gyógyulás ideje alatt javasolt az óvszer alkalmazása az együttlétek során. Ám fontos megjegyezni, hogy a gumióvszer nem nyújt biztos védelmet a HPV-fertőzéssel szemben, mivel a vírus bármilyen fertőzött bőrfelületről átkerülhet a partner bőrére.